Barn är livet.

alva

Alva provar Agnes jacka.


Agnes.

Agnes har upptäckt sina händer och har fingrarna i munnen hela tiden samtidigt som hon dreglar jättemycket.


Barnen

Världens bästa flickor made by herr och fru Bad Electric Forest.

Alva trött.

Alva sover.

I går somnade Alva vid middagsbordet med en köttbulle i munnen. Klockan var 17.20 och hon sov till 20.15  för att sedan somna om 21.00 och sova till 06.45. Vi hade en riktigt tuff dag i går och visst anade jag att hon var trött eftersom att söndagen blev mycket sen innan hon kom i säng och då hon vaknade före 06.00 i går, men inte kunde jag tänka mig att hon var så slutkörd. En kvart innan hon somnade tjatade hon om att få gå ut och hon blev lovad att gå ut en stund om hon åt upp maten. Hon fortsatte att tjata och fem sekunder innan hon somnade grät hon och sa jag vill gååååååååååååå ut för typ 20 gången.

Barn är underbara.

/mk

Mitt träningsupplägg.

Som jag tidigare berättat så har jag lagt styrketräningen lite åt sidan och satsar nu på löpning. Detta för att löpning passar bättre i mitt liv nu men en liten bebis som ammas och en treåring som det är full fart på. Jag sparar en massa tid med att träna löpning istället för styrketräning på gymmet. 

Mitt mål med träningen just nu är att springa milen under 50 minuter. Jag tränar efter ett program från marathon.se.

I veckan har träningen sett ut som följande:

Måndag: Promenad med vagnen ca 5 km + styrkeövningar (armhävningar, rygglyft, situps mm)

Tisdag: Promenad med vagnen ca 7 km.
              Löpning, fartlek (intervaller) Uppvärmning 3 km, fartlek 3 km (då jag varierar tempo), nedvarvning ca 2,5 km.

Onsdag: Promenad med vagnen ca 7 km. Styrkeövningar, biceps, axlar, mage.

Torsdag: 40 min promenad med vagnen.
                 Löpning, medelhård distanslöpning ca 5 km i elljusspår + 4 * 100 ruscher, då jag ökar tempot successivt för att springa nästan max i slutet.

Fredag: Promenad med vagnen ca 5 km.
               Löpning, lättdistans ca 5 km.

Nästa löppass är på söndag och då skall jag springa ca 8 km. Mängden km kommer att ökas successivt varje vecka, men antalet pass kommer att vara 4 löppass per vecka.

/mk


Agnes 3 månader.

I dag är Agnes 3 månader. Vi har varit på BVC och hon har fått sin första vaccination. Hon gillade inte den ena utav sprutorna pga. att den svider. För första gången skrek hon på riktigt.

Dagens vikt: 5500 gram
Dagens längd: 59 cm

I dag har jag varit på jobbet och hälsat på. Det var trevligt att träffa arbetskamraterna men ack så skönt att bara få åka därifrån när jag ville och veta att jag inte behöver jobba än på ett tag. Jag saknar mina arbetskamrater men inte att arbeta. Jag saknar också lönen som uteblir när jag inte arbetar. Som ni säkert förstår så har min shopping avtagit en hel del sedan föräldraledigheten började.

Veckan har i övrigt varit bra, trots att det är makens arbetsvecka. Vädret har varit kanon, solsken och varmt. Jag har sprungit mina planerade pass och även promenerat varje dag. Jag springer 4 pass per vecka, tisdag, torsdag, fredag och söndag. I dag kändes benen sega och halsen lite ont. Antingen sprang jag bort den påbörjade förkylningen eller så blir jag dundersjuk nu.

/mk

Vår!

Nu skall jag gå ut på en promenad i den underbara vårsolen tillsammans med min dotter och vagnen.

Jag längtar inte tillbaka till socialkontoret i Södertälje...

...men jag tänker på mina kära kollegor som inte har möjlighet att gå en promenad i det vackra vädret.

Me = love solen!

/mk

Älskade barn, träning och sol...

... Min sammanfattning av veckan som gått.

Det som kändes mindre bra med Alva under förra veckan är borta och denna vecka har fungerat mycket bra. Jag har blivit tydligare mot henne och hon mår bättre av det vilket lett till att hon inte testar på samma sätt längre. Hon är så rolig, underbar, ja bäst. Hon kommer med så många sköna kommentarer (vilket hon alltid gjort sedan hon lärde sig prata). Måste bara delge er några... förklaring till det hon säger visas inom parentes (...)

(Vi sitter och tittar på första avsnittet av körslaget och jag upprörs av Linda Bengtzings klänning, att hon visar brösten och att hon inte har någon bh.) Veckan efter kommer grannens 17-åriga dotter in och hälsar på och Alva säger...
Mamma, E har en fin tröja och hon visar inte brösten.

(Vi har köpt hem godis och Alva bjuder mig.) När jag säger att det räcker frågar hon
Blir du tjock annars mamma?

(Vi är på barnens dag i Mariefred och Alva skall få ansiktsmålning. Kvinnan som målar frågar om Alva också vill ha rosa eller röd färg som flickan innan hade.) Alva svarar...
Nej, jag vill ha grön för jag är Hammarby:are.

När vi var och åt lunch på Nancys i onsdags ville hon äta en chokladboll efter maten. Jag sa till henne att om hon vill ha en får hon gå och köpa den själv. Hon fick 20 kr och gick och ställde sig i kö (ni som varit på Nancys i S-tälje vet vilken köööööö det kan vara vid lunchtid). Hon fixade det och kom tillbaka med en chokladboll och en 5- krona. Gissa om hon var stolt och om mamma också blev stolt. Hon har blivit så stor vår tjej.

Agnes växer och frodas. I onsdags var det föräldragrupp igen och vi fick lära oss babymassage. Agnes gillade det och jag har gjort det hemma också. Hon har börjat vara med så mycket och ler med hela ansiktet, speciellt åt Alva. Alva är den bästa barnvakten. Om Agnes är less på att sitta i babysittern och gnäller så behöver bara Alva visa sig för henne så börjar hon att skratta. Snart är hon tre månader, shit vad tiden går snabbt. På ett sätt är det skönt men ändå inte för jag vill hinna njuta av spädbarnstiden som är så speciell och det är ju sista gången jag har ett spädbarn.

Jag springer för fullt. I veckan har jag avverkat tre pass och på söndag är det veckans sista pass. Det går superbra att springa och jag har hur mycket ork som helst. Att det varit underbart väder har ju gjort att det känts ännu bättre. Jag försöker också köra styrkeövningar hemma. Jag har lagt ned gymträningen och ersatt den med löpning och styrkeövningar hemma, iaf så länge jag ammar.

/mk


Tjejmilen.

Jag har anmält mig till årets tjejmil. Jag har sprungit det tre gånger tidigare och nu kände jag att jag måste ha ett mål med min löparträning. Har bestämt mig för att träna ordentligt så att jag kan göra en bra tid, i mina mått mätt alltså. I dag har jag sprungit 45 minuter. Jag skall följa Anders Szalkais träningsprogram för tjejmilen som finns på marathon.se.

Makens sista arbetsnatt för detta pass, yippey.

/mk

Gränssättning.

Jag är på väg upp igen efter ett par dagar då det inte varit bra. Jag hade ett mycket givande telefonsamtal med en utav mina bästa vänner i går. Hon undrade hur jag egentligen mår och varför jag har dåligt samvete över att jag måste sätta gränser mot Alva. Vi pratade länge om gränssättning, om att det är okej att sätta gränser och att barn behöver det och att man som förälder måste få bli arg när det krävs.  Jag är ingen dålig mamma för att jag sätter gränser och blir arg ibland. Tack för stödet H.

I dag har varit en mycket bra dag. Alva började med att testa gränsen mot Agnes med en gång vi kom hem från dagis. Hon la sig på vagnen när Agnes låg där i och sov. Jag tog tag i situationen med en gång och var tydlig med att det inte var okej. Alva förstod att jag menade allvar och resten av dagen har gått utan att jag behövt bli arg eller säga åt henne mer än en gång.

Att sätta gränser och vara konsekvent är så lätt i teorin men i praktiken är det inte samma sak.

I dag har jag varit ute och sprungit och det gör också att jag mår bra. Jag älskar att känna enorfinerna komma smygande ut i kroppen.

I morgon har jag och Alva bestämt att vi skall åka till Mariefred på barnensdag, hoppas att det blir bra väder.

/mk


I dag.

Det blev en bra dag.

Jag har varit en bra mamma idag.

Underbara Alva, kärlek till dig mitt barn.

/mk

Pissväder och uttråkad mamma.

Jag känner mig ensam och uttråkad. Det är skitväder så inte ens en promenad lockar. Jag blev nog bortskämd med sällskap under norrlandsvistelsen, gruvar mig inför den kommande helgen då makens arbetsskift är ännu längre.

Saknar någon vuxen som också är hemma med barn, två barn, ett i Alvas ålder och ett i Agnes ålder. Att träffa någon som "bara" har ett litet barn fungerar inte så bra. Alva blir svartsjuk och helt uppåt väggarna, det fungerar bättre om det också finns någon i hennes ålder som hon kan leka med. Jag vill inte utsätta henne för den påfrestning som det blir både för henne och mig om det bara finns spädbarn.

Jag mår dåligt över att jag inte är någon bra mamma till Alva nu, men det är svårt att inte bli arg då hon tex. kastar bilnycklen på Agnes, då hon klämmer Agnes hand alldelens för hårt, då hon tjatar i 10 minuter om att få en glass, då hon tjatar ytterligare 10 minuter om att få cykla till centrum med grannens flicka som är 11 år.

Jag älskar dig, Alva.
Jag älskar dig, Agnes.
Men gud vad jag längtar efter att få åka i väg och göra vuxen saker utan barn och detta faktum ger mig dåligt samvete. Jag är inte den perfekta modern som vill amma i ett år, som vill vara hemma med mina barn i fem år, som lägger mina egna behov helt åt sidan under 18 år eller tills barnen flyttat hemifrån. Jag önskar att jag och maken kunde vara hemma båda två, på heltid, det hade varit grejer det.

/mk 

Familjelivet.

Hej, är tillbaka i bloggandet efter ett uppehåll på ett par veckor. Vi har som sagt varit i Norrland och hälsat på nära och kära. Första veckan var vi i Byske hos farmor och farbror Fredrik och faster Carola samt lilla kusin Loke. Andra veckan var vi i Vuollerim hos mormor och morfar. Dagarna tillbringade vi i Högudden med skoteråkning och matlagning vid elden. Alva uppskattade att få leka i snön och var helt slut på kvällarna. Två sista nätterna var vi hos kusinerna i Sävast. Maken åkte hem efter en vecka för att arbeta för brödfödan. Det var en trevlig semester men som alltid Borta bra men hemma bäst. Det är skönt att vara hemma igen, sova i sin egen säng, ha våra egna rutiner, etc etc.

Livet med två barn går i ett. Det är stor skillnad att ha två barn motför ett. När jag hade ett barn brukade jag säga Undra vad jag gjorde med all tid då jag inte hade barn? Nu ställer jag mig frågan Vad gjorde jag med all tid då jag hade ett barn? Jag och maken fungerar mest som ett arbetsteam istället för ett äkta par. När satt vi ned i soffan och gosade sist? Jag längtar efter att bara få vara ensam med maken, gosa, ha oplanerat sex... 

Jag och maken planerar för att åka på en mini semester när jag slutat amma. Vi pratade om var vi skall åka och han föreslår Rom. Jag säger att det blir bra bara vi får sova, äta och ha sex. Maken undrar om vi verkligen måsta åka till Rom för att uppfylla mina önskemål?

Agnes har somnat, men då sover inte Alva, hon ligger i sängen och ropar på mig, Kom mamma, jag kan inte sova.  Maken är på arbetet. Jag älskar mitt liv och mina barn men det går verkligen i ett, i ett hela dagarna och kvällarna. 

Jag gratulerar E och J som fick en liten flicka i slutet av mars. Grattis och välkommen in i livet som föräldrar till två barn :). Hoppas att vi ses snart, jag saknar er.

/mk 

Påsken 2008 i bilder.

Erik och Agnes
Agnes med sin kusin Erik, som nyligen fått glasögon. Vi hälsade på hemma hos kusinerna i Sävast i två dagar och Alva njöt av att få leka med sina pojkkusiner. Hon har lärt sig att brottas, boxas, fäcktas med svärd etc, etc...

Nils och Agnes
Agnes med sin kusin Nils. Nils blev tokförtjust i sin lilla kusin och ville inget annat än hålla henne. Kanske dax för en funderare för hans föräldrar att skaffa en lillasyster????

Alva och Ebba
Alva och Ebba tolkar bakom skotern, i bakgrunden syns morfar, Lena och mormor vid elden. Bilden är tagen på Högudden och det var MASSOR med snö. Alva gillar skoteråkning och fick möjlighet att åka på både mormor och morfars skoter.


Agnes
Agnes sover gott i sin vagn, vilket hon gjorde nästan hela påsken trots att det var kallare än vad hon är van vid...

Agnes och mormor
Agnes och mormor. Agnes trivdes i mormors famn under hela veckan som vi var i Vuollerim.

Alva och morfar
Alva och morfar. Morfar retas med Alva och Alva retas med morfar... dock höll de sams på bilden.


Alva åker skidor
Alva provar att åka skidor för första gången då vi tillbringade en dag i slalombacken i Vuollerim.


Alva och Agnes
Under resan blev det många tjuvnyp från storasyster men här är det syskonkärlek.


Agnes och Loke
Agnes tillsammans med sin "nya" kusin Loke. Vi bodde hos Loke och hans föräldrar under Byske vistelsen och det var mycket trevligt. Vi åt god mat, åkte på skotertur och var lite busiga, med vad har jag inte tänkt avslöja. Hoppas att familjen Enberg-Lundgren kommer hit till NewMill snart och hälsar på oss för jag saknar dem redan.


Kusinerna
Agnes och Alva med sina "storkusiner" Fredrika, Magdalena och Paulina. Tyvärr hann vi bara träffa dem en snabbis, men jag hoppas att de sparar lite pengar så att de har råd att komma hit och hälsa på oss snart. Här är vi hemma hos min storebror Krister där vi blev bjudna på en mycket god middag.


Agnes sötnos.
Agnes, söt som socker.