Ofrivilligt besök på förlossningen.

I dag när jag precis var på väg hem från jobbet kände jag att det blev blött i min trosa, rejält blött. Jag åkte hem och funderade på vad det var, varför det kom och vad det beror på. Det kändes precis som när vattnet gick när jag väntade Alva, skillnaden var att när vattnet gick då var jag i vecka 39 och det var liksom dax för förlossning, vilket det inte är nu. 

För att vara på den säkra sidan ringde jag till förlossningen och kvinnan jag pratade med tyckte att jag skulle komma in på en kontroll för säkerhetsskull. Det fortsatte inte rinna "vatten" och jag kände att det nog trots allt var ok med bebisen och att jag mådde bra. Jag har haft sammandragningar ett par veckor nu och i dag på jobbet var det lite mer än vanligt så jag var inte säker på om det hängde ihop. Jag fick en CTG-remsa och allt var ok, en bebis som är mycket aktiv kunde barnmorskan konstatera, jo, jag tackar jag, det kan jag verkligen hålla med om. Doktorn undersökte mig och kunde inte hitta något som tydde på att det var vattenavgång, tack och lov. Han ville dock att jag skulle vara extra uppmärksam på om det skulle komma mer vatten. Jag hade dock vita blodkroppar i urinen som kan tyda på urinvägsinfektion, jag skulle återkomma på måndag för att få provsvar.  Skönt att det inte var vattenavgång, inte f-n vill jag att bebisen skall komma redan, iaf inte innan årsskiftet för då spricker ju vår planering:)

Det är stor skillnad på graviditeten nu jämfört hur det var när jag väntade Alva. Jag kände inte en sammandragning innna vecka 37 med henne, nu har jag det varje dag, redan. En annan stor skillnad är bebisens rörelse. Graviditeten känns liksom tyngre denna gång nu när jag börjar närma mig slutet, detta trots att jag inte gått upp lika mycket och väger mindre nu jämfört med samma vecka i förra graviditeten.

På måndag går jag ned på halvtid och det känns så underbart skönt, gud vilken tur att jag ansökte och fick beviljat havandeskapspenning, med tanke på hur det känns nu./mk


Var får jag all...

-energi ifrån?

I dag började dagen med dotterns gympa mellan 9.00- 10.00. När vi kom hem städade jag övervåningen, putsade fönster, dammtorkade och hängde upp nya gardiner. Sedan skurade jag hela huset och efter det var det dax för matlagning. Jag lagade en kycklingrätt med recept från tidningen BODY (ja, jag läser den och skäms inte för det). Det  blev ett par lunchportioner. När maken hade vaknat, eller rättare sagt blivit väckt av mig och Alva (han vaknar typ aldrig av sig själv) åkte jag i väg till gymmet och körde ett styrkepass, rygg och axlar. När jag kom hem bakade jag en matpaj med spenat, skinka och fetaost. Gjorde pajdegen på nyttigare vis, typsikt mk!!! Pajen blev mycket god och även där fick jag ihop ett par matlådor. När pajen gräddades påbörjade jag och dottern kvällens bak som bestod av LUSSEBULLAR, mks största last i livet. Vi var klara med baket kring 20.30 och då var det hög tid för dottern att duscha och komma i säng.  

När maken har en ledig dag skulle han inte prestera 10 % av vad jag gör när jag är ledig. Vi är så totalt olika varandra, ibland undrar jag vad som gör att vi väljer att fortsätta leva tillsammans??? När jag berättade för honom om min dag så frågade han om jag varit så duktig för att slippa få dåligt samvete för att jag vill åka och träna???? Tänk om han hade kunnat uppskatta allt som jag gör i vårt gemensamma hem i stället, hur många ggr tror ni han har putsat fönster och hängt upp nya gardiner,  Han gör saker i hemmet på sin hjöd en gång i veckan, och det är när jag har bett honom göra det. Fel av mig, varannan vecka, för de veckor han arbetar gör han inte många knop här hemma. Han stiger upp, hämtar Alva och förberder middagen, om jag handlat hem varor och bestämt vad vi skall äta. Har jag inte planerat middagen blir han handfallen och säger att han inte gjort något för att jag är så kräsen och inte vill äta det han föreslår????? Jo, han brukar diska undan disken efter middagen också, om jag slår på kaffet!!!!

/mk

Trevlig lördag.

Denna helg arbetar maken och jag brukar tycka att dessa helger är ensamma och trååååkiga, men annat har det varit i dag. Jag började dagen med att lämna Alva hos grannen (som jag hade en upp på då jag hämtade deras dotter från skolan i veckan). Jag åkte på spinning och det kunde inte bli bättre då jag såg att  det var min favorit instruktör som skulle leda dagens pass. Det gick bra att träna och jag fick värsta enerigkicken av det. Jag börjar längta lite smått till bebisen kommit ut så att jag kan köra på hårdare med träningen, som det är nu måste jag hela tiden försöka hålla pulsen nere och det är svårt när jag blir så taggad.

När jag kom hem igen gjorde jag och Alva oss klara för att åka in till S-tälje för att möta upp Malin och hennes son. Vi käkade vår sedvanliga lördagslunch på Nancys för att sedan gå på bio med våra små troll. Vi såg Laban och Alva tyckte att det var kul men också lite läskigt. Innan bion hann jag med lite jul shopping till hemmet. Alva fick välja ett par gardiner till sitt rum, hon valde ett par med tomtemotiv. Jag köpte också nya gardiner till vårt sovrum och ett par ljuslyktor från Indiska.

Till middagen kom familjen Nilsson från Salem och de hade handlat med sig mat som vi lagade tillsammans. Kycklingwok med nudlar, mmmmm. Det blev supergott och trevligt var det också. 

I morgon har Alva gympa, suck. Sista gångerna som jag varit med henne där har varit en pina. Hon har betett sig som ett barn med bokstavskombination gånger 100. Hon har vägrat att göra något och skrikit när hon inte fått som hon vill. Förra veckan var maken med henne dit och enligt honom gick det hur bra som helst... Ja, hon testar väl bara sin mamma lite extra just nu när mamman inte har samma tålamod som tidigare. Jag önskar att maken kunde ta henne dit varje gång så att jag skulle slippa eländet, iaf så länge jag är gravid.

Nu skall jag gå och lägga mig bredvid min underbara dotter och somna in till hennes andetag. Ja, ja jag vet att hon måste sova i sin egen säng men det tar vi tag i en annan dag...

/mk


Lista.

Hittade denna lista hos http://sh.blogg.se

Vad gjorde du för tio år sedan?

1997? Sökte in till socionomprogrammet (började i jan-98). Hade flyttat hem till mamma och pappa igen för att spara pengar. Pluggade in några ämnen på KOMVUX, arbetade extra på hotellet i Vuollerim,  bröt upp från min ungdomskärlek, längtade att få flytta från Vuollerim.



Vad gjorde du för ett år sedan?

Samma som idag, arbeta, vara med familjen, träna, städa, laga mat, längta efter helgen, längta efter ljusare årstid...



Fem sånger där du kan hela texten utantill?

Sjunga och mk??? Jag kan typ inte ta en ton och sjunger alltså hellre än bra. Dock är det mycket sång här hemma just nu då Alva älskar att sjunga och höra hennes päron sjunga också. Så om jag ska klämma till med fem stycken så blir det, Mors lilla Olle, Snickarboa, Här kommer Pippi Långstrump, Karusellen, Idas sommarvisa



Vad skulle du göra om du var miljonär?

Betala av: topplånet på huset, billånet, studielånet, pantbrev och lagfarstskulden till svärmor.

Köpa en ny: värmepanna, tvättmaskin, diskmaskin, soffa, säng och bäddmadrass.

Köpa: En crosstrainer, träningsskor, träningskläder, kläder till mig, maken och Alva, en ny barnvagn till bebisen.

Utöka sparkontot.

Planera en resa för mig och maken.


Fem saker du gillar att göra?

Vara med Alva.

Träna, promenera.

Äta god mat.

Shoppa.

Mysa med maken, ibland...


Fyra favoritsaker?

Vad svårt det var att komma på detta...

Löparskorna

Datorn

Promenadstavarna

Yogamattan


Me = hate November.

Så länge jag kan komma ihåg har jag verkligen inte tyckt om novembermånad och jag gör det fortfarande inte. Jag verkligen avskyr denna månad, det är mörkt, kallt och inget speciellt att se framemot. December blir lite bättre med ljuslyktor och ljusstakar i var och varannat hem + en massa fint pynt och som grädden på moset, ledighet! Sedan när januari kommer då vänder den mörka tiden till ljusare vilket gör att jag mår bättre och blir piggare. Just nu längtar jag efter att gå på en rejäl fest, med vin och cigaretter, bra musik och trevliga vänner. Men det är bara att gilla läget, det blir ingen sådan fest för mk det närmaste halvåret. I stället har jag bjudit hem ett par arbetskompisar på middag, som en liten "avskedsfest". Jag vet hur snabbt det ändrar sig på min arbetsplats och när jag kommer tillbaka efter föräldraledigheten har säkert många av dem slutat.

Bebisen i magen växer och magen har blivit, i mina ögon iaf, stor. Den rör på sig och sparkar hela tiden. När jag väntade Alva kände jag inte av så mycket fosterrörelser som jag gör nu. Det känns som jag lagt på mig ett par kilo sedan besöket på MVC sist, jag ska dit nästa vecka igen så då får jag uppdatering. Jag har dragit ned på träningen och försöker att äta lite extra. Men idag har jag varit på ett spinningpass som var super kul, tack vare intruktören. Han heter Mattias och han är en glädjespridare. Hans pass känns verkligen inte jobbiga på samma sätt som andras, tack vare hans förmåga att sprida energi. Magen börjar ta emot lite grann nu och jag får se hur länge till jag kan köra spinning. När jag väntade Alva tror jag att slutade med spinningen runt vecka 33-34. Min graviditetsbekymmer som jag delgav i förra inlägget har blivit lite bättre och jag har  kommit fram till, efter att ha testat allt, att Xyloproct är den bästa medicinen mot den hemska åkomman.

/mk

Gravid.

Jag har under hela graviditeten sagt/skrivit att jag mår utmärkt, ingen graviditets åkomma etc. Men nu måste jag erkänna att det inte är hela sanningen... Jag har sedan typ vecka 20 haft problem med hemorojder. Ja, nu var det gjort. Jag har dragit mig för att skriva om det eftersom att det är ja, vad säger man, lite pinsamt att erkänna, inget man pratar högt om direkt. Men det är ju en vanlig åkomma vid graviditet och hade jag haft tex. foglossning hade det inte ansetts konstigt att berätta om. Hur som helst så plågar dessa hemorojder mig enormt mycket och det blir bara värre och värre ju längre in i graviditeten jag kommer. Jag har provt allt, alla salvor som finns att köpa, stolpiller, alla huskurstips som jag hittat, you name it. Det blev lite bättre för ett par veckor sedan men nu blir det bara värre och värre och det vill inte ge med sig. Me = hate hemorojder!!!  Ni som själv har/haft dessa problem vet precis vad jag pratar om, till er andra ka jag bara säga, var evigt tacksam för att ni inte drabbats av det!

Nu är det fotboll, Spanien-Sverige. Jag skall gå och hålla maken sällskap framför tv.

/mk


Alva som Emil

Alva som emil


Alva som emil

Alva med sin mysse och bysse. Hon är verkligen inne i en rolleksperiod, hon har hela dagen kallat mig Alma vad än hon har sagt åt mig, ropat på mig, etc. (Alma är Emils mamma).

bebis kläder

Svårt att fånga på bild hur söt den är, storlek 50. Har Alva varit så liten? Ja, tänk hon var ännu mindre och det kommer säkert den här bebisen också att vara.

bebis pyjamas

Jag och Alva bestämde att vi skulle köpa en pyjamas till bebisen också. Den är strl 56 och kommer säkert att vara för stor första tiden...

Maken sparar ut håret.

Marcus sparar ut håret.

Maken har sedan sommaren 2004 kört med rakningsmetoden och inte haft någon utväxt på huvudet. Nu har han bestämt sig för att spara ut håret och det är ovant att se honom med hår på huvudet!

Jag älskar dig, trots att du är som du är, för det är ju jag också.
/mk

Vecka 29.

Vecka 29.

Här inne ligger vår bebis på jäsning. Nu har vi kommit till vecka 29 och jämnför man med vecka 26 så har magen vuxit mycket, vilket innebär att varken maken eller barnmorskan behöver oroa sig för att jag inte går upp i vikt. I kväll har han rullat runt en hel del, måste väl passa på när mamma för en gångs skull tar det lite lugnt....

Matlagningshelg...

I dag har jag varit så där superduktig som bara jag kan....   Jag har lagt massor med matlådor och bakat ett supergott bröd som passar lika bra till frukost som till sopplunchen, jag kan verkligen rekommendera er att baka det. Här följer receptet på brödet + en lasagne som jag lagat idag.

Blåbärslimpa (1 limpa)
2 dl fiberhavregryn
6 ½ dl dinkelmjöl, fullkorn
½ dl vetegroddar
1 dl torkade katrinplommon, strimlade
1 dl hackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
2 tsk salt
4 dl mild lättyoghurt
1 dl blåbär
2 msk flytande honung
1 msk olivolja'

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ned yoghurt, blåbär, honung och oljan. Arbeta till en kletig och väl sammansatt deg. Smörj en limpform med lite olivolja och lägg ner degen. Grädda brödet längst ned i ugnen i ca 1 ½ timme.

Receptet kommer från Kostrådgivarnens kokbok (Nina Ahlm).


Fullkornslasagne med spenat och nötter, 4 portioner

1 gul lök
3 Vitlöksklyftor
400 g bladspenat
(jag tog 650 g)
1 dl crème fraiche (jag tog 1, 5 dl)
2 dl vatten
salt och peppar
400 g keso
(jag tog 600 g)
2 dl vatten
50 g rostade pinjenötter
fullkornslasagneplattor

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och vitlöken, fräs tillsammans med spenaten i lite olja. Tillsätt crème fraiche, vatten, salt och peppar. Mixa keson med vatten, smaka av med salt och peppar. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Smörj en ugnsfast form och varva spenatröran, kesoröran, pinjenötter och lasagneplattor där i. Avsluta med kesoröra och strö över lite riven ost. Låt stå i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera lasagnen med en vitkålsallad med vinäger.

Mmmmm mycket god blev den.

Receptet kommer från Klaras goda GI-dagar (Klara och Hans Desser)


I morgon fortsätter mat- och bakhelgen.

Vi har fått den första snön här i NewMill. Inte för att jag är någon snö eller vinter fantast men jag måste erkänna att det ser trevligare ut med lite snö som lyser upp. Sista tiden har det regnat nästan varje dag här och då föredrar jag snö. Jag hoppas nästan att det kommer lite till så att jag och Alva kan åka lite pulka och bob.

I dag har jag och Alva varit på lunchdate med Malin och Hampus, vi brukar göra det ganska ofta. Det är Nancys som gäller men jag tror snart vi måste välja ett annat hak för det passar inte för en treåring som Alva. Alla ni som vet hur det ser ut på Nancys förstår mig nog. Hon har liksom inte ro att sitta still mer än 5 minuter, sedan börjar hon springa in i alla affärer runt om kring, klättra i skyltfönster, hänga på larmställningar etc. Make Up Store ligger bra till.... hon går in dit och där känner personalen igen henne, hur nu det kan komma sig??? Inte har väl hennes mamma handlat där förr... Hon går iaf dit och ber om att få glitter och smink!!! Hon fick inget smink i dag i stället köpte jag en mysse och bysse till henne på Åhléns. Hon är galen i allt som har med Astrid Lindgren att göra och framförallt Emil i Lönneberga. Tvättstugan är hennes snickarbod och hon sitter inne i torkskåpet och täljer. Nu går hon runt och säger pang med sin bysse och tar av sig myssen som Emil gör då han får pengar i den för att öppna grindar.

Vi köpte också en present till maken eftersom att det är farsdag i morgon men han fick den reda i dag. Jag kunde inte hålla mig att ge honom den. Han fick en pikétröja. Vi köpte också en pyjamas och en kläddress till bebisen. Dressen var hur söt som helst, ska knäppa kort i morgon och lägga ut så att ni får se den. Alva fick också en dress. Och kan ni tänka er, mk köpte inget åt sig själv, rita ett kors i taket. Nej fan, nu ljuger jag. Jag köpte ju ett halsband på Åhléns, men det var så lite och billigt så det räkna ändå inte. 

/mk


Havandeskapspenning.

Yes, jag blev beviljad havandeskapspenning. Handläggaren ringde från FK i måndags och meddelade att hon hade beviljat mig det trots att hon tyckte att jag inte hade beskrivit mina arbetsuppgifter på ett tydligt sätt. Jag tror att hon ändrade sitt beslut då jag ifrågasatte hur olika de bedömer med tanke på att tre av mina kollegor har blivit beviljade havandeskapspenning i år. Jag kommer att gå ned på halvtid from 1 december, underbart. Jag räknar med att arbeta fram till mitten av januari. När jag kollade i min kalender hur jag skall arbeta insåg jag hur lite tid det är med halvtid. För mig som alltid arbetat heltid kommer det att bli värsta lyxen. Jag ska verkligen njuta.

Jag mår jättebra och har inga graviditetsbekymmer förutom att barnmorskan vill att jag skall gå upp i vikt. Vi var hos henne i måndags och jag hade inte gått upp något i vikt och nu tycker hon att jag skall ha gjort det. Magen växer och hon säger att barnet också växer och att allt ser bra ut. Jag är liksom inte orolig eftersom att när jag skrev in mig på MVC hade jag gått upp fem kilo redan och sedan har jag visserligen inte gått upp något men jag känner mig själv och min kropp och jag mår ju bra. Jag äter ordentligt och mycket, även onyttigt ibland. Barnmorskan tycker att jag ska dra ned lite på träningen och ok, det ska jag göra. Jag tror inte att min vikt står still bara pga. träningen, utan hela livet i övrigt också. Dvs. stressigt på arbetet och en treåring hemma som kräver mycket energi. När jag väntade henne kunde jag slänga mig på soffan direkt jag kom hem från jobbet och på helgerna kunde jag ligga ned hela dagen om jag ville. Det funkar liksom inte nu med en liten Alva som är full av energi och upptåg. Med ett barn hemma blir det ju att man håller igång mer så är det bara.

Alva var med till barnmorskan och höll låda. Hon lekte doktor och sjuksköterska. Hon bestämde att hon skulle undersöka pappa för att han hade ont  pungen, vilket hon sa högt och ljudligt. Barnmorskan log och sa jag har också en treåring hemma....

Alva säger att hon också har en bebis i magen och kan ibland helt plötsligt säga mamma, nu sparkar min bebis...

Jag älskar henne så att det gör ont.

/mk