Agnes 4 månader.

I dag är Agnes fyra månader.
Vikt: 5925 gram
Längd: 60,5 cm

Sedan en vecka tillbaka äter hon smakportioner. Hon har fått potatispure på förmiddagen. I fredags utökade vi med gröt på eftermiddagen. Hon är mycket duktig på att äta och skulle kunna äta en hel portion gröt redan. Under veckan som kommer skall vi utöka hennes meny med palsternacka och morotspure.

Agnes sover mycket bra. Hon äter fortfarande en gång under natten/ tidig morgontimma. Hon har under den senaste veckan ätit kvällsmålet runt 20.00 -20.30 och somnat vid 21.00 sedan har hon sovit fram till 04.00-05.00 då hon vaknat för att äta. Hon somnar om ganska fort efter att hon ätit och brukar sova till 07.00-07.30. När Alva är på dagis brukar jag passa på att promenera med Agnes och därför sover hon sitt längre sovpass redan på fm, typ mellan 09.00-11.30. Sedan sover hon 2 ggr till på ca 30 minuter -1 timme innan kvällen.

Smeknamnet just nu är "Marskatten". Detta då hon låter som en marskatt då hon sätter igång och snackar eller ylar rättare sagt. Hon "pratar" en hel del och skrattar mycket, speciellt åt sin storasyster. Agnes tycker om när vi sjunger för henne och när vi pruttar på hennes mage. Hon vill för det mesta somna i famnen eller vagnen. Hon tycker inte om att somna för sig själv i henne säng, förutom efter att hon ätit på natten. Hon har börjat att uppskatta sitt babygym men tycker inte om att ligga på mage. Hennes pappa tränar dock flitigt med henne och det går bättre och bättre, tänk om han kunde vara hälften så flitig med sin egen träning:). Agnes har rullat från mage till rygg ett par ggr. Hon älskar att ha sina händer i munnen och har nu även börjat upptäcka sina fötter.

/mk

Kärlek.



Alva kan verkligen somna var som helst och hur som helst. I dag när jag inte var hemma kom hon in och frågade pappa om hon fick hålla lillasyster, på bara ett par minuter hade hon somnat med Agnes i famnen.
Syskonkärlek.
Mammakärlek till barnen.

/mk

Utmanad.

Utmanad

För 5 år sedan:
...Bodde och arbetade jag i Västerås. Räknade ned till semestern, skulle fira midsommar på Gotland med en massa kompisar.


För 3 år sedan:
... Hade vi bestämt oss för att flytta till New Mill. Hade köpt radhuset och försökte sälja bostadsrätten i Västerås.

För 1 år sedan:
... Visade graviditetstestet positivt. Jag var sjukt trött och längtade efter ledighet. Var på anställningsintervju i Gnesta, var less på min nuvarande arbetsplats och tänkte sluta.

För 3 månader sedan:
... Ammade, bytte blöjor, lagade mat, städade, promenerade. Mina föräldrar var här på besök.

Igår:
... Ammade, bytte blöjor. Dammsög. Promenerade 8 km med Agnes och vagnen. Promenerade 6 km med stavarna. Storhandlade på COOP i Södertälje. Skrattade åt underbara Alva. Pussade och kramade mina älskade barn.

Imorgon:
... Amma, byta blöjor, laga mat, tvätta. Hitta på något med barnen. Längta till måndag då maken går av sitt skift.

Om ett år:
... Arbetar jag igen, jag slipper tänka över varje inköp. Barnen går på dagis. Vi planerar för vad vi skall hitta på under sommaren då jag hoppas att jag och maken kommer att vara ledig tillsammans med barnen i flera veckor. Springer jag milen under 45 minuter.


Jag utmanar de som läser mig blogg och som inte redan antagit utmaningen.

Grattis.

I dag gratulerar jag Magdalena, Fredrika och Paulina på deras 16-års dag. Ett stort grattis till er från "fäster faster".
Denna dag för 16-år sedan var jag på bilbingo i Vuollerim. När vi kom hem från bilbingon ringde min bror och berättade att de hade fått tre friska men mycket små flickor. Jag har så många roliga och värdefulla minnen som jag upplevt med dessa tre underbara tjejer. Tyvärr så gör avståendet mellan oss att vi inte träffas ofta, men de finns ofta i mina tankar. Jag har liksom svårt att fatta att de redan blivit så "stora", när jag tänker på de år som gått så ser jag deras olika dagis och skolfoton framför mig. Till varje jul har jag fått kort på dem som jag haft inramat i bokhyllan.

Jag saknar er tjejer och hoppas att er födelsedag varit bra, önskar att vi fått vara hos er.

Här kommer några kloka ord till er från er kloka faster.
Ta ingen skit.
Tänk på er själva.
Gör bara det som känns bra för er.
Ta inte ansvar för andras misstag.
Var stolta över er.
Ni är bra.

Kramar.

Sovande döttrar.


Så här somnade Alva i kväll. Jag hann inte läsa för henne pga. att lillasyster hade bajsat. När jag hade bytt blöja och kom in i sovrummet såg det ut så här.




Agnes somnade mycket gott ganska fort efter att hon bajsat. Hon mår nog superbra nu för att hon fått bajsa två ggr idag, vilket aldrig hänt tidigare. Hon brukar bara bajsa en gång i veckan.

Oj, vad jag älskar er Alva och Agnes.
Lycka är att vara mamma till er.

/mk

Stress.

Jag har ingenting att stressa till just nu men ändå känner jag en stress inom mig hela tiden. Jag kan inte koppla av och ta det lugnt en minut. Jag är igång hela tiden, ta hand om barnen, laga mat, städa, promenera, träna, springa osv, osv. Jag äter numera mina måltider på rekordtid trots att jag inte alltid behöver det och detta har lett till att min mage svider av smärta. När Alva är på dagis alternativt ser film, leker etc och Agnes sover passar jag inte på att vila, då hittar jag alltid något som måste göras, städa, tvätta, förbereda mat och ibland hinner jag med ett träningspass med mitt hemma gym. Min stressiga vardag har lett till att jag sover dåligt om nätterna. Varför är jag så här? Jag vill njuta av mitt liv och känna lugnet, stressa av liksom. Jag känner att jag inte alls mår bra av att göra så här och har kommit till en punkt då jag måste göra något åt detta.

I dag kom ett tillfälle då jag faktiskt bestämde mig. Jag var på BVC med Agnes och sköterskan frågade mig hur jag mår just nu. För en gångs skull så svarade jag inte den vanliga frasen jag mår bra. Jag sa som det känns jag mår inte så bra. Då svarade hon att det syntes på mina ögon. Hon föreslog att jag skulle träffa kuratorn på vårdcentralen. Jag vet inte vad det kan ge men jag provar. 

/mk


Barnen.

I dag har vi gett Agnes första smakportionen. Hon fick smaka på en tesked potatis. Det gick jättebra och jag tror att hon kommer att vara lika duktig att äta som Alva var. Jag har beslutat att fortsätta med amningen, hon verkar få i sig tillräckligt trots att hon nu bara äter från ett bröst. Vi började ge Alva smakportioner vid samma ålder som nu Agnes är och när Alva var 6 månader åt hon bara mat och gröt. Detta gjorde att det blev enkelt och naturligt att sluta med amningen. Det skulle kännas bra om det blev likadant med Agnes. Jag är nöjd om jag ammar fram till hon är 6 månader.

Alva, ja hon är ju helt underbar. Hon är lättlärd, smart, snabbtänkt, you name it. Hon räknar på engelska, har börjat fråga vad vissa saker heter på engelska. Frågar hur ord och namn stavas, vilka bokstäver som finns i olika ord och namn. Hon stavar sitt namn sedan flera månader tillbaka. Hennes ordförråd är enormt med tanke på hennes ålder. Hon ställer frågor om saker som hon egentligen inte borde fundera över. I går kom en sådan fråga...

Men mamma, hur kommer bebisar in i magen? Hur kommer bebisar från pappas pung till mammas mage?

Hur förklarar man det på ett bra sätt för ett barn som inte ens fyllt 4 år?

/mk

11 km.

I dag har jag sprungit 11 km på tiden 56 minuter, underlag asfalt. Jag har aldrig tidigare sprungit mer än 10 km. Jag hade mer ork kvar i benen och kunde ha sprungit längre. Jag är nöjd över tiden då den ligger just över mitt mål. Mitt mål är att springa tjejmilen på 50 minuter. Det är 3 månader kvar till dagen D och om jag bara fortsätter med träningen kommer jag att klara mitt mål, det är jag övertygad om.

Det är så sjukt kul att springa och det blir roligare av att känna att jag blir bättre och bättre för varje vecka, orkar längre och springer fortare.

/mk

Livet som mamma...

... är det mest underbara som finns. Jag älskar våra barn över allt annat på jorden. Att ha barn är lyckan i livet.
Trots detta längtar jag till att bara få vara ensam en dag, inte behöva ta hänsyn till någon och bara få bara Marie, göra det som faller mig in när jag vill och inte behöva planera varje timme. Jag törs nästan inte berätta för någon om detta för jag vlll inte verka otacksam och klaga.

I dag mötte jag en kollega på ICA MAXI. Hon är också föräldraledig, har två barn en på 3 år och en på 6 månader. Jag frågade henne om hon längtade tillbaka till jobbet. Hon svarade: Nej, men jag längtar hemifrån. Oj, vad glad jag blev av att höra att jag inte är ensam om den längtan, kanske är jag normal trots allt.

/mk


Regn.

Det regnar hela tiden. Det är bara 10 grader ute.
Förra helgen var det sol och 25 grader varmt.
Varför kan vädret inte vara något mittemelllan?

/mk

Amningsstrul.

När Alva var bebis strulade det med amningen hela tiden, jag fick mjölkstockning flera gånger och alla ni som haft det et vilken smärta det är. Jag gav upp med amningen när hon var 6 månader. Med Agnes har det varit helt annorlunda, amningen fungerade med en gång. Jag har inte haft någon mjölkstockning och det har inte strulat något fram till nu. Agnes har hela tiden haft ett "favoritbröst" som de flesta barn har, men hon har fram till för en vecka sedan ändå ätit från båda brösten. Nu dissar hon höger bröst och äter inte alls från det hur mycket jag än kämpar med att få henne att äta. Maken säger att hon inte gillar "högern" (politiskt). BVC-sköterskan säger att det är ok att bara amma från ett bröst men jag tycker att det känns som att Agnes inte får i sig så mycket  hon behöver. Jag ska åka och väga henne på måndag för att se om hon gått upp i vikt. Hon är ju för det mesta nöjd och borde vara mer ledsen om hon inte får i sig tillräckligt, men det känns ändå inte bra. Jag funderar fram och tillbaka hur jag ska göra med amningen, sluta helt eller fortsätta, ge tillägg tillsammans med amningen? Fastän jag har klagat över att det är jobbigt med att amma så känner jag att jag inte vill sluta då det är bekvämt och det bästa för Agnes.

/mk

Besök från norr.

Under förra veckan hade vi besök från Byske. Makens bror med familj och svärmor. Vädret var kanon och vi hade ett par trevliga dagar tillsammans. Önskar att de bodde närmare oss. Vi har bestämt att ha dubbeldop i sommar, i Byske. Jag hoppas att Agnes inte hinner växa ur dopklänningen.

I veckan är maken ledig, synd att det vackra vädret försvann lika fort som det kom.

Eftersom att vi hade besök förra veckan hoppade jag över två träningspass. I går var det dax igen. Jag körde fartlekspasset och det gick segt och benen var trötta, trots att jag inte sprungit sedan i torsdags. Mina ben behövde nog den vilan jag gav dem. I dag har vi varit ute på en prommis med barnen och sedan körde jag lite styrka, rygg och axlar.

/mk

Maken trött.



Dem som jag älskar mest.

/mk

Alva trött.



Alva verkar kunna slockna precis vart som helst. Detta är från i måndags då hon somnade på golvet i hallen. Hon kom in och grät för att hon inte ville låna ut ett par vantar till en kompis. Jag stod och lagade mat och lät henne vara. Det gick en stund och sedan blev det tyst, jag trodde hon hade gått ut igen. När jag efter ett tag tittade i hallen så låg hon och sov, älskade lilla barn.

Ömma ben.

Jag springer och springer... håller mig stenhårt till träningsprogrammet, ger inte vika för något. Löpning fyra dagar i veckan blir det och det innebär ömma ben. I dag stod det fartlek på programmet. 3 km uppvärmning, 4 km fartlek då jag varierar tempot och 1 km nedvarvning. I söndags sprang jag en mil i elljusspåret i Södertälje. Vädret var underbart och det kändes mycket bra. Jag satt upp ett mål att springa under 55 minuter och jag klarade det. Jag sprang milen på 54 minuter. Mitt mål är att springa milen under 50 minuter på tjejmilen. Med tanke på att det är länge kvar till dess så tror jag, att om jag bara håller mig till träningsprogrmmet kommer jag att klara det. Jag känner att jag redan fått mycket bättre kondition och att jag orkar springa längre och längre. Det är såååååååå kul och träningen ger mig energi.

/mk

Ingen skönhetssömn.

I natt 00.30 vaknade jag av att Alva kräktes, det fullkomligen sprutade spya ur henne. Spya i hela sängen och över oss båda. In i duschen och bädda rent. Jag och maken tog ett snabbt beslut att kasta ut vår bäddmadrass och inhandla en ny. Det tog två timmar sedan kräktes hon igen. Tvätta av henne för att sedan bädda rent. Agnes vaknade och ville ha mat. Medan jag satt och ammade henne kräktes Alva igen. Tvätta av henne och bädda rent. När klockan var 05.00 vaknade Alva igen och ville kräkas men då hade hon inget kvar i sin lilla mage så det kom bara galla. Sammanfattningsvis kan jag meddela att min sömn inte blev den bästa i natt. Längtar efter att gå och sova. Maken åkte i väg idag och handlade en ny bäddmadrass och sängen känns som ny, wonderful. Synd om maken bara som inte längre får plats i vår gemensamma säng, hans sovrum är numera gästrummet. Alva har tagit hans plats i dubbelsängen... Agnes sover i egen säng.

Alva mår nu bättre och har under hela eftermiddagen tjatat om att få gå ut och leka.

/mk